روایات ناظر به بهداشت تنفسی و نهی از دمیدن در غذا در ترازوی نقد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

دانشیار، گروه فقه و حقوق اسلامی، دانشگاه بزرگمهر قائنات، قائن، ایران.

10.22034/hsr.2025.51774.1057

چکیده

در آموزه­های شریعت، رعایت طهارت و پاسداشت بهداشت و سلامت از جایگاه ویژه­ای برخوردار است. بدین­جهت رهنمودهایی در منظومه معارف دینی در این زمینه گنجانده شده است. در این میان پاره­ای از توصیه­های وارده در روایات، تأمل­برانگیز بوده و ضرورت تحقیق پیرامون مدارک شرعی آن را می­طلبد. از جمله این مسائل که اهتمام جستار حاضر بر مطالعه پیرامون آن شکل گرفته است، مقوله بهداشت تنفسی و دمیدن در خوراکی­ها و نوشیدنی­ها می­باشد که روایاتی چند در تراث شیعی از این عمل نهی کرده­اند. پژوهش حاضر در جستاری توصیفی-تحلیلی و رویکردی مسئله­محور، ضمن شناسایی اصناف روایات وارد در مسئله، این سنخ از اخبار را در بوته نقد سندی و ارزیابی دلالی قرار داده است. برآیند پژوهش بیانگر آن است که از حیث سندی چنین اخباری خالی از مناقشه و ضعف نبوده و از لحاظ دلالی بین مدلول آن­ها تنافی وجود دارد؛ لکن مطابق قاعده جمع مقبول و عرفیِ «الجمع مهما امکن اولی من­الطرح»، می­توان قدر متقینی از این روایات به دست داده و آن را مبنای عمل قرار داد. پژوهش همچنین به برخی از صور و مناقشات احتمالی در باب روایات ناظر به دمیدن نیز پرداخته و کوشیده است بدان­ها پاسخی در خور ارائه نماید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


دوره 2، شماره 2
اردیبهشت 1404
  • تاریخ دریافت: 03 بهمن 1403
  • تاریخ بازنگری: 26 اسفند 1403
  • تاریخ پذیرش: 27 اسفند 1403
  • تاریخ اولین انتشار: 01 اردیبهشت 1404
  • تاریخ انتشار: 01 اردیبهشت 1404